Sunday, October 23, 2011

Himpunan doa oleh Syaikh Ismail

Majlis Pelancaran ini disempurnakan oleh Ketua Pengarah JAKIM, YBhg. Datuk Haji Othman bin Mustapha dalam upacara ringkas mengisi slot Perhimpunan Bulanan JAKIM bagi bulan Oktober yang turut dihadiri oleh YBhg. Tan Sri Dato’ Imam Besar Masjid Negara sendiri, pegawai-pegawai kanan JAKIM, kakitangan dan petugas JAKIM dan Masjid Negara.

Buku ini merupakan himpunan koleksi doa-doa bernilai tinggi yang pernah dibaca oleh beliau dalam pelbagai Majlis-Majlis Rasmi Kerajaan sama ada di Peringkat Kebangsaan mahupun Antarabangsa. Sebanyak 30 doa pilihan dimuatkan dalam buku ini antaranya termasuklah:

Doa Mengangkat Sumpah Jawatan Yang Dipertuan Agong

Doa Keputeraan Yang Dipertuan Agong

Doa Selamat Persidangan Majlis Raja-RajaDoa Hari Pahlawan

Doa Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan

Doa Sambutan Maulid al-Rasul Peringkat Kebangsaan

Doa Sempena Hari Kemerdekaan Negara

Doa Majlis Pembukaan dan Penutupan Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa

Doa Majlis Santapan DiRajaDoa Majlis Anugerah Media Islam Negara

Juga disertakan Doa Qunut Nazilah, Bacaan Talqin, Doa Selamat Majlis Perkahwinan dan salinan asal tulisan tangan YBhg. Tan Sri Dato’ Imam Besar Masjid Negara.

Buku setebal 116 muka surat ini ditulis dalam tulisan jawi sepenuhnya. Teks doa ini merupakan hasil karya peribadi sepanjang beliau bertugas di JAKIM sehinggalah ke hari ini. Teks doa ini disusun dengan adab-adab dan gaya bahasa yang mudah, kosa kata yang tersusun di samping penggunaan puji-pujian yang bertepatan dengan maksud doa. Justeru buku ini amat sesuai dijadikan rujukan dan garis panduan kepada mereka yang terlibat dalam memimpin bacaan doa sama ada dalam majlis-majlis rasmi atau tidak rasmi anjuran kerajaan, swasta dan persendirian.

Orang ramai boleh mendapatkan naskah buku Koleksi Doa ini bermula pada hari Isnin, 17 Oktober 2011 dengan harga RM15.00 senaskah. Untuk pertanyaan lanjut berkenaan buku ini, orang ramai boleh datang terus ke:

Unit Multimedia dan Penerbitan,
Masjid Negara, Jalan Perdana,
50480, Kuala Lumpur

No comments:

 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Intydez